
Päiväretkeni ovat ainutlaatuisia teologis-hengellis-kulttuurihistoriallisia ja ekumeenisia elämyksiä – ne sopivat esimerkiksi seurakunnille, työyhteisöille, ystävä- tai sukulaisporukoille ja erilaisille yhdistyksille. Retket lähtevät oletuksellisesti Helsingistä (Kiasman pysäkki, Mannerheiminaukio 2), mutta lähtöpiste voidaan sopia ryhmän toiveiden mukaan. Retkiä voidaan toteuttaa myös muista kaupungeista käsin ja räätälöidä tarpeen ja tilanteen mukaan. Kysy saatavuutta ja pyydä tarjousta ottamalla yhteyttä!
Tällä hetkellä retkiä on listassa 22 kappaletta (katso tarkemmat kuvaukset listan alta).
- Länsi-Uudenmaan keskiaikaiset kivikirkot
- Itä-Uudenmaan keskiaikaiset kivikirkot
- Kuninkaantien keskiaikaiset kirkot
- Pyhä Henrik (ja Lalli): Kansallispyhimyksen tie
- Pyhän Birgitan bussipyhiinvaellus
- Pyhän Hemmingin bussipyhiinvaellus
- Dominikaaninen matka vanhan ajan Turkuun
- Keskiajan katolinen Turku
- Turun piispat 1200-luvulta tähän päivään
- Juhana-herttuan jalanjäljissä
- Fransiskaaninen pyhiinvaellus Raumalle
- Suomen San Clemente: Bussipyhiinvaellus Sauvon kirkkoon
- F. G. Hedberg: evankelisen liikkeen isä
- Mannerheimin synnyinkoti Louhisaari, Taivassalo ja Rymättylä
- Hämeen helmet 1: Korteniemi, Kaukolanharju ja Santa Pirjo
- Hämeen helmet 2: Torronsuo, Hevossilta ja Tammelan kirkko
- Suomen Santiago: Pyhiinvaellus Rengon Pyhän Jaakon kirkkoon
- Ekumeeninen Martti Skytte -matka Hauholle
- Kesäpäivä Kangasalla
- Suomen ainoa UNESCO-kirkko: Petäjäveden vanha kirkko
- Assyrialaiskristittyjen historia
- Koiramäki ja Herra Hakkarainen
1. Länsi-Uudenmaan keskiaikaiset kivikirkot
Suomessa on säilynyt kymmeniä keskiaikaisia kivikirkkoja, mutta Uudellamaalla ne ovat vähemmän tunnettuja kohteita. Tällä yhden päivän teemamatkalla sukelletaan syvälle Länsi-Uudenmaan katoliseen keskiaikaan ja tutustutaan peräti viiteen vanhaan kivikirkkoon. Inkoossa ihmetellään Suomen ainoaa kuolemantanssia ja Lohjalla Suomen suurimman keskiaikaisen seurakuntakirkon seinämaalauksia. Kirkkonummen kirkossa käymme jopa entisessä Neuvostoliitossa. Ruokailu Mustion linnan 1700-luvun miljöössä tyylikkäässä Ravintola Linnankrouvissa. Pyydä tarjous!
2. Itä-Uudenmaan keskiaikaiset kivikirkot (tai: Agricola ja Runeberg)
Tällä päiväretkellä tutustutaan Itä-Uudenmaan keskiaikaisiin kivikirkkoihin ja suomalaisen kulttuurin käännekohtiin. Käymme alkuperäisessä katolisessa 1400-luvun Helsingissä (Helsingessä) ja ihmettelemme Sipoon kirkon ainutlaatuista arkkitehtuuria. Tiesitkö, että Sipoon kunnan nimi tulee sen suojeluspyhimyksestä – kenestä? Lounastamme tyylikkäässä Haikon kartanossa ja jatkamme matkaa Mikael Agricolan syntymäpaikalle Pernajaan ja sen upeaan Pyhän Mikaelin kirkkoon. Paluumatkalla piipahdamme keskiaikaisessa Porvoossa. Matka voidaan myös toteuttaa teemalla Agricola ja Runeberg, jolloin käydään Runebergin kotimuseossa (haluttaessa myös haudalla). Pyydä tarjous!
3. Kuninkaantien keskiaikaiset kirkot
Turusta Viipuriin kulkeneen keskiaikaisen Kuninkaantien varrella on säilynyt monta hienoa katolisen ajan harmaakivikirkkoa. Tällä bussipyhiinvaelluksella käymme niistä neljässä – Pohjan, Tenholan, Perniön ja Halikon kirkoissa. Nämä vähemmän tunnetut kirkot ovat todella näkemisen ja kokemisen arvoisia! Pikkupaikkakunnilla saamme hengittää rauhassa, eläytyä keskiaikaan ja nauttia kauniista maalaismaisemista. Bussimatkalla tutustumme vierailtavien kirkkojen historiallisiin, arkkitehtonisiin ja hengellisiin erikoisuuksiin. Riemukkaisiin kohokohtiin kuuluu Persbölen kylän läpiajo.

VARSINAIS-SUOMI JA SATAKUNTA
4. Pyhä Henrik (ja Lalli): Kansallispyhimyksen tie
Kumpi on Suomen suojeluspyhimys, piispa Henrik vai Lalli? Se ja moni muu asia selviää – jos on selvitäkseen – tällä pyhiinvaellusmatkalla Turkuun ja Nousiaisiin tai Kokemäelle ja Köyliöön. Nousiaisten arkkitehtonisesti ainutlaatuisessa keskiaikaisessa kivikirkossa säilytetään Pyhän Henrikin sarkofagia (1400-luvulta), kun taas Henrikille omistetusta Turun tuomiokirkosta on löytynyt mm. kansallispyhimyksen kallo ja värttinäluu. Toisessa vaihtoehdossa matkaamme Kokemäelle, missä sijaitsee Pyhän Henrikin saarnahuone (Suomen vanhin puurakennus) ja Köyliöön, missä jäljitämme Henrikin surmapaikkaa ja ihmettelemme Lallin asumusta, Lallin patsasta ja muita Lalli-kohteita. Pyydä tarjous!
5. Pyhän Birgitan bussipyhiinvaellus
1300-luvun rautarouvaan, mystikkoon, perheenäitiin, ruotsalaiseen nunnaan ja katolisen kirkon pyhimykseen keskittyvä matka käy Helsingin Pyhän Birgitan puistossa, Vihdin Pyhän Birgitan kirkon raunioilla, Vivamon raamattukylän Pyhän Birgitan kappelissa sekä Naantalin keskiaikaisen birgittalaisluostarin kirkossa. Loppuhuipennus koetaan Turussa Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin kirkossa, missä tavataan ihka oikea birgittalaissisar. Pyydä tarjous!
6. Autuaan Hemmingin bussipyhiinvaellus
Autuaaseen (tai pyhään) Hemminkiin keskittyvällä päiväretkellä vierailemme Turun tuomiokirkossa Hemmingin relikviaarion äärellä, Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin kirkossa ja Kuusiston piispanlinnanraunioilla. Ruokailemme Kaarinassa Tuorlan tunnelmallisessa majatalossa. Paluumatkalla pysähdymme Lohjan keskiaikaiseen kivikirkkoon ja pohdimme, voisiko sen seinällä näkyvä piispa olla Hemming. Vuosina 2007–2009 järjestettyjä autuaan Hemmingin pyhiinvaelluksia mukaillen valitsemme menomatkan reitiksi keskiaikaisen kuninkaantien upeine keskiaikaisine kivikirkkoineen.
7. Dominikaaninen matka vanhan ajan Turkuun
Tällä dominikaanisella bussipyhiinvaelluksella palataan ajassa taaksepäin keskiajan Turkuun. Aloitamme dominikaanisen piispa Tuomaan talolta Koroisten katedraalin raunioilta. Matka jatkuu Turun tuomiokirkkoon, missä keskiajalla vietettiin dominikaanista liturgiaa. Sen takana oli tietysti Pyhän Olavin dominikaaniluostari, jonka muistomerkillä vierailemme ennen lounasta Aboa Vetuksessa. Lounaan jälkeen laskeudumme maan alle Aboa Vetuksen keskiaikaisille kaduille, joilla Turun dominikaaniveljetkin ovat aikoinaan kävelleet. Palattuamme maan kamaralle kävelemme läpi keskiaikaisen Luostarin Välikadun ja vierailemme Luostarinmäen käsityöläismuseossa kurkistamassa vanhan ajan Turun elämänmenoon. Päiväkahvit nautimme pyhän Dominikuksen nimikkokahvilassa Café Dominicissa.
8. Keskiajan katolinen Turku
Tällä päivämatkalla käymme Suomen vanhimman tunnetun kirkon eli Ravattulan kirkon (1100–1200-lukujen vaihde) raunioilla Kaarinassa sekä Turun kahdessa keskiaikaisessa kivikirkossa, Maarian ja Katariinan kirkoissa. Lounastamme Aboa Vetuksessa, minkä jälkeen vaeltelemme keskiaikaisen Turun maanalaisia katuja ja hiljennymme hetkeksi pyhän Annan ekumeenisessa kappelissa. Lopuksi teemme minipyhiinvaelluksen kansallispyhäkköömme Turun tuomiokirkkoon. Jos aikaa jää, voimme vierailla myös Turun linnassa, Koroisten ristillä tai Kuusiston piispanlinnanraunioilla.
9. Turun piispat 1200-luvulta tähän päivään
Tällä päiväretkellä perehdymme Turun piispojen pitkään ja kiehtovaan historiaan. Käymme Koroisten piispankirkon raunioilla ja kuulemme 1200-luvun Tuomas-piispan tuomisista (Suomen ensimmäinen kirjasto!) samalla kun ihailemme Aurajokea ja näkymää Tuomiokirkolle. Kansallispyhäkössämme käymme niin katolisten kuin luterilaistenkin piispojen haudoilla ja opimme mm. sen, kuka Turun piispa aloitti suomalaisen Israel-matkailun, kuka oli Pariisin yliopiston rehtori ja kuka erotettiin virastaan harhaoppisena. Näemme myös nykyisen arkkipiispantalon ja tutustumme viime vuosisadan arkkipiispojen profiileihin. Paluumatkalla mahdollisuus poiketa Kuusiston piispanlinnan raunioilla. Ruokailemme ruhtinaallisesti, ja jälkiruuaksi suositellaan piispanmunkkia.
10. Juhana-herttuan jalanjäljissä
Turun linna koki kulta-aikansa 1500-luvulla, kun Kustaa Vaasan poika Juhana, Suomen herttua, nai puolalaisen prinsessan Katariina Jagellonican ja asettui tämän kanssa linnaan pitämään renessanssityylistä hovia. Hullun veljensä vankilaan telkeämä ja myöhemmin kuninkaaksi noussut Juhana III toimi myös ahkerasti kirkon uudistajana ja ekumeenisena sillanrakentajana reformaation vuosisadalla. Turun linnan lisäksi vierailemme Casagrandentalon alta löytyneessä Juhanan rakennuttamassa suomenkielisessä Pyhän Hengen kirkossa, jonka raunioihin on perustettu ekumeeninen Pyhän Hengen kappeli. Lounasbuffet ravintola Juhana Herttuan Kellarissa Turun linnan yhteydessä.
11. Fransiskaaninen pyhiinvaellus Raumalle
Raum, Rome ja Paris: siinä kolme suurta kaupunkia, jotka jokaisen tulee kokea. Rauma on UNESCOn maailmanperintökohde ja Suomen fransiskaanisuuden keskus. Tällä Franciscus-henkisellä bussipyhiinvaelluksella vierailemme keskiaikaisen fransiskaaniluostarin kirkossa ja Rauman raunioituneella kaupunginkirkolla. Kuljeskelemme ja kahvittelemme idyllisen UNESCO-keskustan kaduilla ja pohdimme fransiskaanista spiritualiteettia Franciscus-talossa. Paluumatkalla käymme mahdollisuuksien mukaan häikäisevän kauniissa Pyhämaan uhrikirkossa (1600-lukulainen pyhiinvaelluskohde). Pyydä tarjous!
12. Suomen San Clemente: Bussipyhiinvaellus Sauvon kirkkoon
Sauvon kirkko on yksi Suomen upeimmista keskiaikaisista kivikirkoista ja ainoa, joka on omistettu Pyhälle Klemens (lat. Clemens, it. Clemente) Roomalaiselle, apostoli Pietarin varhaiselle seuraajalle. Tällä pyhiinvaellusmatkalla tutustumme Klemensin kirjeeseen Korinttilaisille (1. vuosisadalta), jota jotkut varhaiskristityt pitivät osana pyhiä kirjoituksia ja jonka suomennos löytyy äskettäin uudelleen käännetyistä Apostolisista isistä. Opimme mielenkiintoisia asioita myös Rooman monikerroksisesta San Clementen kirkosta. Paikan päällä paikallisopas tai mahdollisuuksien mukaan myös messu.
13. F. G. Hedberg: evankelisen liikkeen isä
L.L. Laestadiuksen lestadiolaisuus ja Paavo Ruotsalaisen herännäisyys kuuluvat yleissivistykseen, mutta mitä tiedät Fredrik Gabriel Hedbergistä ja evankelisuudesta? Tällä päiväretkellä tutustumme iloisen luterilaisuuden isään ja evankeliseen liikkeeseen, johon kuuluu ehkä n. 20 000 suomalaista. Palaamme ajassa 1800-luvulle ja sitäkin kauemmas keskiaikaan, kun vierailemme niissä kirkoissa ja niillä paikkakunnilla, joissa F.G. Hedberg (1811–1893) toimi pappina. Bussimatkoilla kuulemme Siionin kannelta ja syvennymme Hedbergin elämän sekä evankelisen teologian ja hengellisyyden pääteemoihin. Pääkohteina ovat Kemiön kirkko ja Hedbergin hauta, muita kohteita mm. Pöytyän ja Paimion kirkot.
Huom. Päiväretki Kemiönsaareen Hedbergin kuolinpäivänä 19.8. myynnissä nyt!
14. Mannerheimin synnyinkoti Louhisaari, Taivassalo ja Rymättylä
Tällä retkellä käydään upeassa Louhisaaren kartanolinnassa, C.G.E. Mannerheimin synnyinkodissa. Linnan lähellä sijaitsevassa ravintolassa nautitaan myös lounas. Lisäksi kannattaa sisällyttää matkaan vierailut Varsinais-Suomen varsin vähän tunnetuissa mutta ehkä vaikuttavimmissa keskiaikaisissa kivikirkoissa, Taivassalon ja Rymättylän kirkoissa. Näitä kirkkoarkkitehtuurin ja -taiteen mestariteoksia ei kannata missata! Käyntikohteita on toki mahdollista modifioida: miten olisi pysäkki esimerkiksi Lönnrotin synnyintorpassa Sammatissa?

KANTA-HÄME
15. Hämeen helmet 1: Korteniemi, Kaukolanharju ja Santa Pirjo
Löydä Kanta-Hämeen kulttuurihistorialliset helmet tällä opastetulla päiväretkellä! Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa siirrymme ajassa taaksepäin 1910-luvulle. Lounastamme tunnelmallisessa Lounais-Hämeen pirtissä ja ihailemme Edelfeltin ikuistamia maisemia Kaukolanharjulla. Päiväkahvit nautimme Mannerheimin metsästysmajalla ja iltavirren veisaamme Lopen vanhassa puukirkossa, jonka kansanperinne tuntee nimellä ”Santa Pirjo”.
16. Hämeen helmet 2: Torronsuo, Hevossilta ja Tammelan kirkko
Torronsuon kansallispuisto on omaa luokkaansa kansallispuistojemme joukossa! Se on Suomen syvin ja kaunein suo, ja vaikka ollaan vain kivenheiton päässä Helsingistä, Torronsuolla voisi melkein luulla olevansa Lapissa. Kansallispuistokävelyn jälkeen ihailemme vanhan ajan hämäläisyyttä museotila Hevossillalla, missä nautimme myös lounaan. Kolmantena kohteena on Pappilamuseo Jokioisissa, minkä jälkeen käymme veisaamassa loppuvirren Tammelan kirkossa, joka on Turun tuomiokirkon jälkeen runkohuoneeltaan Suomen pisin keskiaikainen kivikirkko.
17. Suomen Santiago: Pyhiinvaellus Rengon Pyhän Jaakon kirkkoon
Lähde Santiagon eli Pyhän Jaakobin jalanjäljissä Suomen Santiagoon, Rengon Pyhän Jaakon kirkkoon! 1400-luvulla Hämeen härkätielle rakennettu kirkko on toiminut keskiajalla osana Santiagon tietä, jonka kaukaisin lähtöpiste oli Suomessa. Apostoli Jaakobille omistettu kirkko on mitä oivallisin pyhiinvaelluskohde näin Jaakobin juhlavuonna (Xacobeo), kun Jaakonpäivä osuu sunnuntaille. Matkalla opimme lisää Santiago de Compostelasta ja sen pyhiinvaellusreiteistä sekä tutustumme niin galicialaiseen kuin hämäläiseenkin kulttuurihistoriaan. Rengon kirkon lisäksi vierailukohteenamme on Härkätien museo.
18. Ekumeeninen Martti Skytte -matka Hauholle
Tällä ekumeenisella päiväretkellä perehdymme dominikaanipiispa Martti Skytteen, joka toimi Turun piispana reformaatioajan siirtymäkaudella. Häntä voi pitää Suomen viimeisenä katolisena tai ensimmäisenä luterilaisena piispana, tai jonakin siltä väliltä. Skytte oli kotoisin Hauholta, mistä kertovat mm. Martti Skyttentie ja Martti Skytten muistomerkki. Lisäksi vierailemme tietysti Hauhon harmaakivikirkossa (1500-luvulta, Skytten ajoilta) ja ihastelemme Vuorenharjun näkötornista avautuvia järvimaisemia. Wanhan Raitin Kievarissa nautimme maukkaan aterian.

PIRKANMAA JA KESKI-SUOMI
19. Kesäpäivä Kangasalla
Tällä päiväretkellä nautimme kesäpäivästä Kangasalla ja hyräilemme Pirkanmaan maakuntalaulua Haralanharjun näkötornilla Topeliusta inspiroineissa maisemissa. Vierailemme ekumeenisessa, fransiskaanishenkisessä Ukinrannassa ja käymme hienossa 1700-lukulaisessa kivikirkossa. Historian havina jatkuu Liuksialan ja Vääksyn kartanon mailla (Kaarina Maununtytär ja Kaarina Hannuntytär), ja kenties saamme tavata jonkun kristillisen julkkiksenkin, joita Kangasalla asuu useampikin. Paluumatkalla pysähdymme Pälkäneellä Suomen ehkä hienoimmilla kirkkoraunioilla.
20. Suomen ainoa UNESCO-kirkko: Petäjäveden vanha kirkko
Tällä päiväretkellä vierailemme Suomen ainoassa Unescon maailmanperintölistalle päässeessä kirkossa, Petäjäveden vanhassa kirkossa. Kyseessä on ainutlaatuinen 1700-luvun puukirkko kauniissa keskisuomalaisissa maisemissa. Matkan varrella nautimme järvinäkymistä ja hyvästä ruuasta Etelä-Päijänteen viihtyisimmässä satamaravintolassa, Vääksyn Majakkapaviljongissa.
21. Assyrialaiskristittyjen historia
Nykyassyrialaiset tai assyrialaiskristityt ovat pääasiassa arameaa puhuvia idän kristittyjä Pohjois-Mesopotamiasta. Heidän historiallinen asuinalueensa kuuluu nykyään osin Turkille, osin Iranille ja osin Irakille. Turkin puolella merkittävimpiä paikkoja assyrialaisten modernissa historiassa ovat Vanjärven ympäristö ja Hakkarin vuoristo sekä Vanin ja Hakkarin kaupungit. Ihme kyllä myös Suomesta löytyvät Vanjärvi ja Hakkari – Vihdistä ja Lempäälästä! Tällä päivämatkalla käydään näissä paikoissa, ihaillaan kaunista luontoa, syödään hyvää ruokaa ja tutustutaan assyrialaiskristittyjen vaiheikkaaseen historiaan 1800-luvulta 2000-luvulle.
22. Koiramäki ja Herra Hakkarainen
Tällä perheystävällisellä teemamatkalla käymme Mauri Kunnaksen Koiramäen ja Herra Hakkaraisen paikoilla! Matka alkaa ”oikeasta” Koiramäen talosta eli Yli-Kirran talonpoikaismuseosta, joka toimi Mauri Kunnakselle Koiramäen esikuvana. Sieltä matka jatkuu Sastamalaan Herra Hakkaraisen taloon, missä on paljon hauskaa nähtävää ja tehtävää. Ruokailun jälkeen käydään vielä ”Koiramäen joulukirkossa” eli idyllisellä paikalla sijaitsevassa keskiaikaisessa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.