
Teemamatkat sisältävät ainakin yhden yöpymisen kotimaan tai ulkomaan kohteessa. Osa niistä on laajennettuja versioita lyhemmistä päiväretkistä. Ne toteutetaan yhteistyössä vastuullisen matkanjärjestäjän kanssa. Pyydä tarjous!
Tällä hetkellä listalla on 22 teemamatkaa. Kuvauksen löytyvät listan alta.
- Valtionhotellit ja kansallismaisemat
- Ortodoksiaa ja kansallisromantiikkaa: Valamo ja Koli
- Koiramäki ja Herra Hakkarainen
- Pyhä Henrik (ja Lalli): Kansallispyhimyksen tie
- Juhana-herttuan jalanjäljissä
- Fransiskaaninen pyhiinvaellus Raumalle
- Pyhän Birgitan bussipyhiinvaellus
- Hedberg, Birgitta ja Hemming: evankelis-katolinen bussipyhiinvaellus
- Herännäis-evankelinen bussipyhiinvaellus
- Paavon perintö: Herännäisyysmatka Aholansaareen tai Lapualle
- Horrossaarnaaja Helena Konttisen ja uukuniemeläisyyden jäljillä
- Kaikki synnit anteeksi – lestadiolaisuusmatka Pohjois-Pohjanmaalle
- Laestadius-matka Ruotsin Lappiin
- Ruotsin Lappi 2: maailmanperintöä, saamelaisia ja Laestadiusta
- Arameankieliset kristityt: matka syyrialaisten kirkkojen Södertäljeen
- Rooma, Ostia ja Spoleto (Assisi, Orvieto tai Viterbo)
- Rooma: idän kirkot ja riitukset
- Rooma: Jeesus, apostolit ja ensimmäiset kristityt
- Rooma: katoliset sääntökunnat ja hengelliset liikkeet
- Krakova: Johannes Paavali II ja Jumalan laupeus
- Krakova: katoliset sääntökunnat ja hengelliset liikkeet
- Krakova, Wieliczka ja Auschwitz
1. Valtionhotellit ja kansallismaisemat
Imatra – Punkaharju – Savonlinna – Kerimäki, 3 pvää
Tämän matkan kohteena ovat Imatran ja Punkaharjun sykähdyttävät valtionhotellit, joissa molemmissa yövytään yksi yö. Hotellit sijaitsevat upeilla paikoilla Imatrankosken ja Punkaharjun kansallismaisemissa. Muina vierailukohteina matkan varrella ovat Ruokolahden kirkko (missä Edelfelt maalasi Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä), upea keskiaikainen Olavinlinna ja Kerimäen (maailman suurin) puukirkko.
2. Ortodoksiaa ja kansallisromantiikkaa: Valamo ja Koli
Heinävesi, Lieksa, Mikkeli 3 pvää
Minä lähden Pohjois-Karjalaan! Itä-Suomen pyhiinvaelluksella tutustumme ensin maamme ortodoksisuuden hengelliseen keskukseen, perinteikkääseen Valamon luostariin, jonka vieraskodissa myös yövymme. Mahdollisuus osallistua ortodoksiseen jumalanpalvelukseen luostarin kirkossa. Toisena päivänä jatkamme matkaa kansallismaisemiin Kolille, missä ruokailemme ja vaeltelemme Suomen luontoa ihaillen ja kulta-ajan taidetta haikaillen. Opimme uutta myös Kalevalasta ja suomalaisesta kansanuskosta. Toinen yö vietetään Kolilla. Paluumatkalla verryttelypysähdys ja kahvit arkkienkeli Mikaelin kaupungissa.
3. Koiramäki ja Herra Hakkarainen
Punkalaidun, Sastamala, Tampere 2 pvää
Tällä perheystävällisellä teemamatkalla käymme Mauri Kunnaksen Koiramäen ja Herra Hakkaraisen paikoilla! Matka alkaa ”oikeasta” Koiramäen talosta eli Yli-Kirran talonpoikaismuseosta, joka toimi Mauri Kunnakselle Koiramäen esikuvana. Sieltä matka jatkuu Sastamalaan Herra Hakkaraisen taloon, missä on paljon hauskaa nähtävää ja tehtävää. Tämän jälkeen piipahdetaan ”Koiramäen joulukirkossa” eli idyllisellä paikalla sijaitsevassa keskiaikaisessa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, jonka palanut katto korjattiin mm. juuri ”Koiramäen joulukirkon” myyntituloilla. Toisen päivän kohteena on Tampereen Särkänniemen Koiramäen eläinpuisto, missä voi tavata ihka oikeita eläimiä ja Mauri Kunnaksen Koiramäen hahmoja. Pyydä tarjous!
4. Pyhä Henrik (ja Lalli): Kansallispyhimyksen tie
Turku, Nousiainen + Kokemäki, Köyliö (2 päivää)
Kumpi on Suomen suojeluspyhimys, piispa Henrik vai Lalli? Se ja moni muu asia selviää – jos on selvitäkseen – tällä pyhiinvaellusmatkalla. Nousiaisten arkkitehtonisesti ainutlaatuisessa keskiaikaisessa kivikirkossa säilytetään Pyhän Henrikin sarkofagia (1400-luvulta), ja Turun tuomiokirkosta on löytynyt mm. Henrikin pääkallo (?!) ja värttinäluu. Toisena päivänä matkaamme Kokemäelle, missä sijaitsee Pyhän Henrikin saarnahuone (Suomen vanhin puurakennus), ja Köyliöön, missä jäljitämme Henrikin surmapaikkaa ja ihmettelemme Lallin asumusta, Lallin patsasta ja muita Lalli-kohteita. Päivät voi toteuttaa myös päinvastaisessa järjestyksessä.
5. Juhana-herttuan jalanjäljissä
Turku ja Pori (2 pvää)
Turun linna koki kulta-aikansa 1500-luvulla, kun Kustaa Vaasan poika Juhana, Suomen herttua, nai puolalaisen prinsessan Katariina Jagellonican ja asettui tämän kanssa linnaan pitämään renessanssityylistä hovia. Hullun veljensä vankilaan telkeämä ja myöhemmin kuninkaaksi noussut Juhana III toimi myös ahkerasti kirkon uudistajana ja ekumeenisena sillanrakentajana reformaation vuosisadalla. Turun linnan lisäksi vierailemme Casagrandentalon alta löytyneessä Juhana-herttuan rakennuttaman suomenkielisen Pyhän Hengen kirkon raunioissa, joissa nykyään sijaitsee ekumeeninen Pyhän Hengen kappeli. Lounasbuffet ravintola Juhana Herttuan Kellarissa Turun linnan yhteydessä. Yövymme Turun birgittalaissisarilla, minkä jälkeen toisena päivänä vierailemme Juhana-herttuan perustamassa Porissa. Siellä otamme selfien Juhanan patsaan kanssa ja opimme lisää hänen elämästään. Pyydä tarjous!
6. Fransiskaaninen pyhiinvaellus Raumalle
Rauma ja Pyhämaa (2 pvää)
Raum, Rome ja Paris: siinä kolme suurta kaupunkia, jotka jokaisen tulee kokea. Rauma on Unescon maailmanperintökohde ja Suomen fransiskaanisuuden keskus. Tällä Franciscus-henkisellä bussipyhiinvaelluksella vierailemme keskiaikaisen fransiskaaniluostarin Pyhän Ristin kirkossa sekä Rauman raunioituneella keskiaikaisella kaupunginkirkolla. Kuljeskelemme ja kahvittelemme idyllisen Unesco-keskustan kaduilla ja pohdimme fransiskaanista spiritualiteettia Franciscus-talossa. Toisena päivänä käymme toisessa Unesco-kohteessa (Sammallahdenmäen pronssikautiset haudat) ja häikäisevän kauniissa Pyhämaan uhrikirkossa (1600-lukulainen pyhiinvaelluskohde). Pyydä tarjous!
7. Pyhän Birgitan bussipyhiinvaellus
Vihti, Lohja, Naantali, Turku, Lempäälä, Loppi (2 pvää)
1300-luvun rautarouvaan, mystikkoon ja katolisen kirkon ruotsalaiseen pyhimykseen keskittyvä matka käy Helsingin Pyhän Birgitan puistossa, Vihdin Pyhän Birgitan kirkon raunioilla, Vivamon raamattukylän Pyhän Birgitan kappelissa sekä Naantalin keskiaikaisen birgittalaisluostarin kirkossa. Turussa käydään Pyhän Birgitan nimikkokirkossa ja majoitutaan ihka oikean birgittalaisluostarin majatalossa. Toisena päivänä ajetaan vierailulle Lempäälän Pyhän Birgitan kirkkoon ja Lopen ”Santa Pirjoon”.
8. Hedberg, Birgitta ja Hemming: evankelis-katolinen bussipyhiinvaellus
Kemiö, Naantali ja Turku (2 tai 3 pvää)
Tällä ekumeenisella matkalla tutustutaan kolmeen Suomen hengellisen historian kannalta merkittävään hahmoon, F. G. Hedbergiin (k. 1891), pyhään Birgittaan (k. 1373) ja pyhään Hemmingiin (k. 1366). Naantalissa vieraillaan keskiaikaisessa birgittalaisluostarissa ja Turussa yövytään birgittalaissisarten ylläpitämässä majatalossa. Kolmen päivän versiossa toinen yö nukutaan Storfinnhova gårdissa Kemiönsaarella. Vierailukohteita ovat Hemmingin pyhäinjäännöslipas Turun tuomiokirkossa, Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunta, Kuusiston piispanlinnanrauniot sekä Pöytyän ja Kemiön kirkot. Teemaksi voidaan valita myös vain Hedberg ja Hemming (Pöytyä, Turku, Kuusisto, Kemiö) tai Birgitta ja Hemming (Naantali, Turku, Kuusisto).
9. Herännäis-evankelinen bussipyhiinvaellus
Aholansaari – Lapua – Pöytyä – Kemiönsaari (5 päivää)
Evankelisuus erkani körttiläisyydestä vuonna 1844, mutta tämä herätysliikerajat ylittävä bussipyhiinvaellus tuo herännäiset ja hedbergiläiset – tai heistä kiinnostuneet – yhteen veneeseen! Vierailemme yhdessä Paavo Ruotsalaisen ja F.G. Hedbergin tärkeimmillä paikoilla, opiskelemme herännäisyyden ja evankelisuuden historiaa ja hengellisyyttä – Siionin virsiä ja Siionin kannelta. Matkalaiset voivat tilata hyvään hintaan Sanansaattaja (SLEY) ja Henki (Herättäjä-yhdistys) -lehdet. 2 yötä Aholansaaressa, 1 yö Wanhan Karhumäen herännäisopistolla, 1 yö Storfinnhova gårdissa Kemiönsaaressa.
10. Paavon perintö: Herännäisyysmatka Aholansaareen tai Lapualle
Nilsiä – Aholansaari + Lapua (2–5 pvää)
”Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki”, ”sinun pitää ikävöimän siksi kunnes valo käy sydämessäs” – muun muassa nämä ovat herännäisyyden isän Paavo Ruotsalaisen (1777-1852) lentäviä ja kuolemattomia lauseita. Tällä pyhiinvaelluksella perehdytään leimallisen suomalaiseen luterilaisuuteen, Ukko-Paavon perintöön ja herännäisyyden historiaan. Kohteina ovat körttien pyhimmät paikat eli Nilsiä (Paavon hauta), Aholansaari (Paavon pirtti) ja Lapua (Herättäjä-yhdistys ja körttiopisto, Wanha Karhumäki, körttimuseo). Veisaamme Siionin virsiä, opiskelemme talonpoikaishengellisyyttä ja odotamme kointähteä. Pisimpään versioon sisältyy 2 yötä Aholansaaressa ja 2 yötä Wanhassa Karhumäessä, lyhimpään 1 yö jommassakummassa. Pyydä tarjous!
11. Horrossaarnaaja Helena Konttisen ja uukuniemeläisyyden jäljillä
Parikkala (Saari ja Uukuniemi), Imatra, Lappeenranta, Lemi 2 pvää
Horrossaarnaaja Helena Konttisesta (1871–1916) kertova ihmeellinen kirja Eräs meidän aikamme profeetta on suomalaisen kristillisyyden klassikoita, erityisesti vähemmän tunnetun uukuniemeläisen herätysliikkeen piirissä. Saaren Orpokotijuhlat jatkavat vuosittain vanhaa perinnettä ja keräävät runsaasti seuraväkeä Parikkalaan. Tällä bussipyhiinvaellukselle tutustummekin Helena Konttiseen ja uukuniemeläisyyteen. Käymme Saaren ja Uukuniemen kirkoissa sekä Helena Konttisen haudalla. Yövymme itärajan tuntumassa ja ihailemme Imatrankosken kansallisihmettä. Paluumatkalla poikkeamme Lappeenrannan linnoituksessa ja syömme Lemin särää.
12. Kaikki synnit anteeksi – lestadiolaisuusmatka Pohjois-Pohjanmaalle
Oulu ja sen ympäristö, 2 pvää
Tällä matkalla käydään Kaikki synnit -TV-sarjan kuvauskunnissa Oulussa, Haukiputaalla, Lumijoella, Limingassa ja Oulunsalossa. Käymme myös oikeissa Varjakka-nimisissä paikoissa ja perehdymme vanhoillislestadiolaisuuden värikkääseen historiaan. Tutustumme vanhoillislestadiolaiseen oppiin ja elämään ja jos mahdollista, käymme Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksellä sekä Rauhanyhdistyksen seuroissa, missä voi laulaa Siionin lauluja ja saada kaikki synnit anteeksi. Ouluun voidaan matkustaa joko bussilla tai lentäen. Pyydä tarjous!
13. Laestadius-matka Ruotsin Lappiin
Pajala – Karesuando + Jukkasjärvi – Kiiruna – Jällivaara (3-6 pvää)
Lars Levi Laestadius on Suomen suurimman herätysliikkeen eli lestadiolaisuuden isä. Sen lisäksi hän oli merkittävä kasvitieteilijä ja toimi jopa Ranskan viimeisen kuninkaan isäntänä. Laestadius vaikutti 1800-luvulla Ruotsin Lapissa aivan Suomen rajan tuntumassa. Tällä Laestadius-matkalla saamme nauttia Ruotsin Lapin maisemista ja meänkielestä, minkä lisäksi tutustumme tietysti Laestadiuksen elämään ja opetuksiin. Bussimatka alkaa Rovaniemeltä tai Kemistä (lento Helsingistä), mistä ajamme Pajalaan (Laestadiuksen hauta ja museo). Seuraavan päivän kohteena on Karesuando, Ruotsin pohjoisin kunta (Laestadiuksen pirtti). Lyhin versio matkasta palaa tämän jälkeen lähtöpisteeseen, kun taas pidemmät versiot jatkavat Jukkasjärvelle (Laestadius-alttaritaulu), Kiirunaan ja Jällivaaraan ”esikoisten seurakunnan” ydinalueelle, ”Lapin vanhimpien” kaupunkiin. Lestadiolaishistorian ohessa matkalla voi vierailla mm. Jällivaaran rautakaivoksilla tai Jukkasjärven jäähotellilla (talvella). Pyydä tarjous!
14. Ruotsin Lappi 2: maailmanperintöä, saamelaisia ja Laestadiusta
Luulaja – Arjeplog – Arvidsjaur (4 pvää)
Matka alkaa Kemistä (jonne voidaan tulla Helsingistä lentäen), missä vieraillaan lumilinnassa (talvella) tai Suomen pohjoisimmassa keskiaikaisessa kivikirkossa (Keminmaan kirkko ja muumio). Matka jatkuu Luulajaan, jossa on säilynyt upea vanhakaupunki, Unescon maailmanperintökohde. Seuraavana kohteena on Arjeplog ja Lars Levi Laestadiuksen synnyinpaikka, Jäckvik. Paluumatkalla pysähdytään viehättävään vanhaan saamelaiseen kirkonkylään Arvidsjauriin ja sen saamelaiskeskukseen, missä voi todistaa harvinaista poronlypsyä.
15. Arameankieliset kristityt: matka syyrialaisten kirkkojen Södertäljeen
Tukholma ja Södertälje, 3 päivää
Södertäljen lempinimi on Mesopotälje, sillä se on yksi maailman suurimmista Kaksoisvirranmaan kirkkojen keskittymistä. Södertäljessä sijaitsee kaksi syyrialaisortodoksista katedraalia, minkä lisäksi siellä asuu myös Euroopan kaldealaiskatolilaisten piispa. Myös syyrialaiskatolinen kirkko on läsnä. Turkista, Irakista ja Syyriasta on muuttanut Ruotsiin kymmeniä tuhansia assyrialaisia/syriaaneja/kaldealaisia, joten Södertälje on paras paikka tutustua Jeesuksen äidinkieltä puhuviin kristittyihin. Mitä eroa ja yhteistä näillä kirkoilla ja etnisillä ryhmillä on keskenään, millainen on heidän historiansa ja hengellisyytensä? Tutustumme aramean kieleen ja osallistumme sekä länsi- että itäsyyrialaiseen liturgiaan. Tapaamme myös paikallisten arameankielisten tahojen (nuortenryhmä, kansalaisjärjestö, TV-asema, lehti) edustajia. Taatusti unohtumaton matka Lähi-idän unohdettuun kristillisyyteen.

ROOMA, ITALIA
16. Rooma, Ostia ja Spoleto (tai Assisi, Orvieto, Viterbo)
7 päivää
Tällä Rooman-matkalla tutustutaan ikuiseen kaupunkiin ja katolisen kirkon sääntökuntiin sekä paavillisiin instituutioihin. Käymme benediktiinien, dominikaanien ja jesuiittojen pääkirkoissa ja ihmettelemme, keitä ovat kapusiinit, karmeliitat, redemptoristit ja salesiaanit. Näemme paavin, tutkimme maailman suurimpia ja kauneimpia kirkkoja ja matkaamme ajassa edestakaisin yli 2000 vuoden ajalla. Päiväretket teemme Rooman antiikin ajan satamakaupunkiin Ostiaan (mahdollisuus myös pieneen rantalomaan; vaihtoehtona etruskien upea Orvieto tai keskiajan paavien Viterbo) ja Don Matteosta tuttuun idylliseen Spoletoon (vaihtoehtona Franciscuksen ja Klaaran Assisi).
17. Rooma: Idän kirkot ja riitukset
Asiaa ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta koska Rooma on katolisen kirkon pääkaupunki, siellä voi myös tutustua idän kirkkoihin ja riituksiin paremmin kuin missään muualla Euroopassa. Täällä matkalla vierailemme melkiittien, maroniittien, koptien, armenialaisten, syyrialaiskatolilaisten, kaldealaiskatolilaisten ja syyro-malabarilaisten luona heidän kirkoissaan ja pappisseminaareissaan. Samalla tulee tietysti pakollinen annos roomalaista ruokakulttuuria, aurinkoa ja ikuisen kaupungin nähtävyyksiä.
18. Rooma: Jeesus, apostolit ja ensimmäiset kristityt
Tällä Rooman-matkalla keskitytään kristinuskon kolmeen ensimmäiseen vuosisataan ja liikutaan Jeesuksen, Pietarin ja Paavalin jalanjäljissä. Käymme Pietarin ja Paavalin haudoilla, antiikin aikaisella Via Appialla (Quo Vadis -kappeli) ja katakombeissa. Vierailemme useammankin apostolin reliikkien äärellä (Dodici Apostoli, San Bartolomeo All’Isola) ja tutkimme jopa Jeesukseen itseensä liittyviä pyhäinjäännöksiä kuten pyhän ristin ja Betlehemin seimen reliikkejä. Uskaliaimmat voivat myös kavuta polvillaan kuuluisat Pyhät portaat.
19. Rooma: katoliset sääntökunnat ja hengelliset liikkeet
Tällä räätälöidyllä matkalla perehdytään laajasti katolisen kirkon sääntökuntiin, liikkeisiin, järjestöihin ja instituutioihin. Mahdollisia vierailukohteita ovat eri sääntökuntien (benediktiinit, dominikaanit, fransiskaanit, jesuiitat) päämajat ja yliopistot, Opus Dein päämaja, Sant’Egidion yhteisö, paavilliset instituutit (esim. idän kirkkojen tai arabian kielen) ja neuvostot (esim. kristittyjen ykseyden edistämisen neuvosto) ja kuurian kongregaatiot. Kohteet valitaan toiveiden ja tilanteen mukaan.

KRAKOVA, PUOLA
20. Krakova: Johannes Paavali II ja Jumalan laupeus
Krakova ja Łagiewniki + Wadowice, 3–7 pvää
Tällä Krakovan-matkalla vaellamme pyhien Johannes Paavali II:n ja sisar Faustyna Kowalskan jalanjäljissä. Yövymme Jumalan laupeuden pyhäkön tuntumassa ja vierailemme sen lisäksi myös uudessa Johannes Paavali II:n pyhäkössä. Krakovassa käymme Wawelin katedraalissa tervehtimässä Sigismund-kuningastamme ja eläytymässä Karol Wojtyłan nuoruuteen ja natsivalloituksen draamaan. Vanhassakaupungissa nautimme keskiaikaisesta tunnelmasta ja piipahdamme mm. kirkossa, jossa nuori Karol Wojtyła toimi pappina. Lisäpäivänä voidaan tehdä päiväretki Wojtyłan synnyinkotimuseoon ja kastekirkkoon Wadowiceen. Myös päiväretket vuoristokaupunki Zakopaneen, Częstochowan Mustan Madonnan kansallispyhäkköön, Johannes Paavali II:n suosimaan Kalwaria Zebrzydowskaan ja Oświęcimiin (Auschwitziin) voidaan lisätä ohjelmaan.
21. Krakova: katoliset sääntökunnat ja hengelliset liikkeet
Asiaa ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta Krakova on Suomesta katsoen lähin, kaunein ja paras paikka perehtyä katolisen kirkon moninaisuuteen ja hengellisiin rikkauksiin. Tällä matkalla käymme 1200-luvulta peräisin olevissa dominikaanien ja fransiskaanien konventeissa, tutustumme jesuiittoihin, karmeliittoihin ja kapusiineihin sekä vielä vähemmän tunnettuihin puolalaisiin sääntökuntiin ja hengellisiin liikkeisiin. Pidemmissä versioissa mukaan on mahdollista liittää päiväretkiä vaikkapa benediktiiniluostariin, sisterssiläisluostariin ja kamaldolaisluostariin.
22. Krakova, Wieliczka ja Auschwitz
Tällä matkalla vieraillaan Puolan historiallisessa pääkaupungissa Krakovassa ja sen keskiaikaisessa katedraalissa (Wawel), johon on haudattu mm. Suomenkin kuninkaana 1590-luvulla ollut Sigismund, Juhana-herttuan poika. Käymme myös Czartoryski-museossa, missä on Lucas Cranachin maalaama Katariina Jagellonican kuva, ainoa laatuaan. Päiväretket teemme Wieliczkan ihmeellisille suolakaivoksille ja Oświęcimiin, missä on keskitysleirimuseon lisäksi dialogin ja rukouksen keskus.