Tietoa minusta

Teologi & tietokirjailija

Kuva karonkastani 2019

Valmistuin Helsingin yliopistosta teologian tohtoriksi vuonna 2019, pääaineenani dogmatiika. Väitöskirjani käsitteli Joseph Ratzingerin eli paavi Benedictus XVI:n ajatuksia muista uskonnoista ja uskontojenvälisestä dialogista. (Ratzinger and the Religions: Studies on Pope Benedict XVI and Interreligious Dialogue)

Olen lisäksi kirjoittanut neljä teologiaan (ja vähän muuhunkin) liittyvää tietokirjaa. Ensimmäinen niistä oli Katolinen Paavali (Katolinen tiedotuskeskus, 2009). Seuraavat olivat Vatikaanin toinen kirkolliskokous: Johdatus historiaan, teksteihin ja tulkintaan (Amanda-kustannus, 2015) ja Katolisempi kuin luulit: aikamatkoja Suomen historiaan (Kirjapaja, 2017). Uusin kirjani on Kahden virran maa: Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina (Kirjapaja, 2020). 

Vuodesta 2007 vuoteen 2017 kirjoitin teologisia artikkeleita Hyviä uutisia -blogilla, joka keräsi yhteensä jo yli 600 000 näyttökertaa. Vuonna 2017 alkoi yhteisblogi Katolista hapatusta, joka jatkuu yhä ja on tällä hetkellä pääasiallinen teologinen blogini. Lisäksi olen kirjoittanut blogiartikkeleita muun muassa Kotimaa24:ssäSeurakuntalainen.fi:ssäAreiopagi.fi:ssäVartija-lehdessä ja Fides-lehdessä. Akateemisempia artikkeleitani voi lukea mm. academia.edu -sivullani.

Vuonna 2020 aloitin some-keskustelut eritaustaisten ihmisten kanssa UT2020-raamatunkäännöksen äärellä. Keskusteluja voi katsoa tai kuunnella Facebookista, Youtubesta tai podcast-alustoilta.

Filologi & kielihullu

Krakovassa

Hurahdin kieliin yläkoulussa, ja ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin seitsemän vierasta kieltä (englanti, ruotsi, saksa, espanja, italia, ranska, latina). Tämän jälkeen aloitin puolan kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2005, ja valmistuin lopulta Humanistisesta tiedekunnasta puolan linjalta filosofian maisteriksi kesäkuussa 2012.

Puolan kielen lisäksi opiskelin yliopistossa vähintään kurssin verran muinaiskirkkoslaavia, hepreaa, kreikkaa, venäjää, italiaa, ranskaa, tanskaa, romaniaa ja galegoa (josta tein perusopintoja vastaavan kokonaisuuden). Itsekseni olen opiskellut lisäksi mm. portugalia, norjaa, viroa, esperantoa, katalaania, maltaa, tsekkiä, slovakkia, syyriaa ja arameaa. Arabiankursseilla olen käynyt Jordaniassa ja Egyptissä. Rakastan myös murteita, joista suuria suosikkejani ovat turun, napolin ja podhalen (puola) murteet.

Opas & matkanjohtaja

Kesästä 2016 alkaen olen toiminut Happy Guide Helsingin oppaana. Tässä työssä olen tehnyt suomalaisille ja ulkomaisille ryhmille erilaisia kävelykierroksia, ratikkakierroksia ja pyöräkierroksia yhteensä kuudella eri kielellä. Olen vienyt matkailijoita pääkaupunkiseudun lisäksi myös mm. Porvooseen ja Tallinnaan.

Opastyön lisäksi olen joitain kertoja toiminut myös matkanjohtajana sekä kotimaassa että ulkomailla. Hämeenkylän seurakunnan kanssa olemme olleet mm. Turussa, Roomassa ja Krakovassa. Lisäksi olen suunnitellut mm. vuotuisia kevätretkiä Academicum Catholicum ry:lle, jonka puheenjohtaja olen.

Vuonna 2021 suoritin Espoon Omniassa opastuspalvelujen ammattitutkinnon ja valmistuin matkaoppaaksi. Liityin Helsingin turistioppaat ry:n jäseneksi ja olen siis nyt auktorisoitu Helsinki-opas. Tavallisten opastusten lisäksi toivon voivani toteuttaa entistä enemmän teologis-hengellisiä päiväretkiä ja teemamatkoja.

Kääntäjä & toimittaja

Sisällytin puolan kielen opintoihini johdantokurssin puolan ammattimaiseen kääntämiseen. Opintoihini kuului myös työharjoittelu, joka koostui puolalaisten materiaalien kääntämisestä suomeksi.

Vatican Newsin toimistossa

Helsingin katoliselle hiippakunnalle tekemäni työharjoittelun aikana käänsin loppuvuodesta 2012 julkaistun paavi Johannes Paavali II:n kiertokirjeen Redemptor Hominis (sekä myöhemmin julkaistut, pariskunnille suunnatut Jerzy Grzybowskin ja Ksawery Knotzin kirjat). Vuonna 2013 käänsin ranskan ja englannin kielistä Alexandre Havardin kirjan Suurisieluisuus: Johtajuus elämänihanteena (Providentia).

Vuonna 2019 aloitin Vatican Newsin, Vatikaanin virallisen uutistoimiston suomenkielisenä sisällöntuottajana. Kyseessä on osa-aikatyö, jossa pääasiallisesti käännän tai tiivistän Vatikaanin uutisia muista kielistä suomen kielelle. Joskus saatan kirjoittaa myös omia uutisjuttuja. Vatican Newsin suomenkieliset sivut löytyvät täältä. Jutut julkaistaan myös Facebookissa ylläpitämälläni Paavi Franciscus -sivulla.

Opettaja & puhuja

Kuva väitöstilaisuudestani 2019

Suoritin pedagogiset opinnot Helsingin yliopistossa 2008-2009, ja vuonna 2010 valmistuin virallisesti katolisen uskonnon opettajaksi (HY:n teol. tdk:n B1-linjalta). Vuosina 2011-2012 opetin katolista uskontoa Meilahden alakoulussa ja Lumon lukiossa. Yliopisto-opetukseen pääsin mukaan syksyllä 2013, kun sain olla avustajana dogmatiikan graduseminaarissa. Syksyllä 2014 sain toimia Helsingin yliopistossa puolan kielen lehtorin sijaisena, mikä oli myös antoisa kokemus. Syksyllä 2021 palasin koulumaailmaan, kun aloitin katolisen uskonnon opettajana Helsingin Englantilaisessa koulussa.

Olen myös vuosien varrella pitänyt erilaisia kieliin, kulttuureihin ja teologiaan liittyviä kursseja ja luentoja mm. seurakunnissa, aikuisopistoissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Toimin myös vainottuja kristittyjä auttavan Open Doors -järjestön puhujalähettiläänä.

Taikuri & jonglööri

SAM_1034

Olen tehnyt taikuriesityksiä vuodesta 1998 alkaen syntymäpäiväjuhlissa, häissä, yritysjuhlissa, pikkujouluissa, päiväkodeissa, seurakunnissa, kouluissa, kerhoissa ja mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Olen ollut mukana Suomen taikurit ry:n toiminnassa, saanut oppia maamme johtavilta ammattilaisilta ja osallistunut taikurikongresseihin sekä Suomessa (Kouvolan taikapäivät) että ulkomailla (maailmankongressi FISM Lissabonissa 2000). Olen myös esiintynyt ulkomailla kuten Helsinki-päivillä Oslossa, UNIV-kongressissa Roomassa ja useammassakin yhteydessä Puolassa. Vuonna 2014 sijoituin kolmanneksi Ravintolataikuuden SM-kisoissa.

Höystän esitykseni huumorilla ja yhdistän niihin usein myös sirkuskoulussa ja -leireillä opittua jongleerausta. Kansainvälisissä tai muuten sopivissa tilanteissa olen yhdistänyt esityksiini myös vieraita kieliä, seurakuntakontekstissa taas kansantajuista teologiaa. Esitykseni kestävät yleensä 10-30 minuuttia, ja ne voivat olla joko lavalla tai pöydissä, joko stand-up tai close-up.

Jokainen sydän suli ja nauru hyrskyi, kun juhlahuoneen täytti hetkeksi Taikuri Emil Anton katoavine ja lisääntyvine palloineen ja katkeilevine taikasauvoineen ja nyöreineen.

Lispe Pinomaa, Stenroth-sukukokous

”Emil esiintyi seurakuntamme täyskymppisynttäreillä syksyllä 2011. Esitystä seurasivat innokkaina juhlaväen lisäksi isoset ja ohjaajat. Esitys oli mielenkiintoinen, hauska, viihdyttävä ja opettavainen. Suosittelen Emilin taikuriesitystä lämpimästi vastaaviin tilaisuuksiin.”

Hannu Järvensivu
Nuorisotyön ohjaaja, Ikaalisten seurakunta

Loit hienon ja hauskan tunnelman 50-vuotisjuhlissani. Kaikki vieraat, sekä lapset että aikuset, olivat todella mielissään näkemästään ja kokemastaan.

Timo Pohjalainen, KTM,  Espoo

magic2

”Päiväkodillamme on ollut ilo nauttia taikuriesityksistä Emil Antonin toteuttamina useissa juhlissamme. Joka kerta hän on luonut taidokkaan, vauhdikkaan ja erilaisen esityksen. [–] Me aikuiset olemme olleet taikuudesta aivan yhtä hämmästyneitä kuin lapsetkin ja erittäin hyvin viihdytettyjä myös. Voin lämpimästi suositella häntä juhlienne vetonaulaksi!” 

Iivi Kurki, johtaja, Honey Monsters        

Emil Antonin taikuriesitys oli mukaansatempaava ja viihdyttävä. Esityksestä teki erityisen se, että Emil käytti esityksessään 17 eri kieltä. Kohderyhmänä ollut kieltenopettajayleisö seurasi innokkaasti esitystä, joka oli ylistys monipuoliselle kielitaidolle ja sorminäppäryydelle. Voimme lämpimästi suositella Emil Antonia vastaaviin tilaisuuksiin.

Sari Saarinen, SUKOL ry:n toiminnanjohtaja

”Halusimme tarjota sidosryhmätilaisuuden kutsuvieraille yllättävän ja ilahduttavan ohjelmanumeron, joka muistetaan pitkään. Emil Antonin hauska ja mukaansatempaava esitys oli juuri sitä, mitä toivoimme, ja saimme vierailta paljon hyvää palautetta. Taitavan taikurin esityksestä riittää puhuttavaa pitkäksi aikaa.”

Tuomas Kilpi, toimitusjohtaja, Finn Lectura

magic1internet

Olen vuosien varrella nähnyt useampia Emil Antonin taikuriesityksiä ja aina ihastunut näkemästäni. Emil Antonilla onkin taikurin ammattitaidon lisäksi hieno kyky ottaa huomioon kuulijakunnan erityistilanteet. Meidän tapauksessamme hänen teologinen sivityksensä ja nokkela huumorinsa loivat illan esityksestä mieliinpainuneen.

Raine Haikarainen, teol.tri, Helsinki

Jos haluat pyytää minua opastamaan, opettamaan, kirjoittamaan, kääntämään, tai taikomaan, ota yhteyttä!

%d bloggaajaa tykkää tästä: